Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τις σχολικές καθαρίστριες

Απαράδεκτη και επικίνδυνη είναι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Κορυδαλλού να μετατρέψει τις συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών από πλήρους ωραρίου, που ήταν πέρσι, σε μερικής, μειώνοντας το ωράριο εργασίας σε 5 από 6,5 και τις αποζημιώσεων κατά 280 ευρώ.

Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σε βασικά αγαθά και οι ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους μεγαλώνουν, την ίδια στιγμή που και στα σχολεία  οι ανάγκες μεγαλώνουν, που δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, που με απόφαση της κυβέρνησης διευρύνεται το ωράριο των ολοήμερων σχολείων, την ίδια ώρα η χρηματοδότηση για τα σχολεία και τις σχολικές επιτροπές παραμένουν στα ίδια με πέρσι, χαμηλά επίπεδα και αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις συνθήκες δουλειάς τους.

Ήταν πρόκληση η στάση της Διοίκησης του Δήμου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου παρευρέθηκαν το σωματείο καθαριστριών, η ΕΛΜΕ Πειραιά, το σωματείο εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και άλλοι φορείς, οι οποίοι απαίτησαν από το Δήμαρχο να δεσμευτεί ότι θα μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου άλλα η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε επικαλώντας τη λειψή χρηματοδότηση από πλευράς Κυβέρνησης βάζοντας στον πάγο την αγωνία των εργαζόμενων καθαριστριών.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Αυτή είναι η σκληρή πολιτική Κυβέρνησης, Περιφέρεια και Δήμων απέναντι στην παιδεία και όχι μόνο. Αυτή είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης στην Παιδεία αλλά και στην Τοπική Διοίκηση. Αυτή η πολιτική που στο όνομα της ανάπτυξης βάζει στις συμπληγάδες τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και καταδικάζει το λαό να τα βγάζει πέρα με ψίχουλα και ρίχνοντας των πήχη των αναγκών του στο πάτωμα για να αυγαταίνουν κέρδη οι τσέπες των ομίλων.

Αυτή είναι και η πολιτική της Δημοτικής Αρχής που συνθλίβει τα δικαιώματα των εργαζομένων του Δήμου, που δεν βγάζει άχνα για έργα στο Δήμο που να καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, όπως πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, όπως το ζήτημα των σχολικών κτιρίων, τις αναβάθμισης περιοχών με έργα υποδομής, όπως του Σχιστού Κορυδαλλού.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση καλούμε το λαό να μπει μπροστά και να παλέψει για τις ανάγκες του, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση του Δήμου για τις σχολικές καθαρίστριες.

Κορυδαλλός, 9 Σεπτέμβρη 2022