ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη συνεδρίαση της 29/1/20 η Λαϊκή Συσπείρωση, με σημαντικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις, σε μια σειρά θεμάτων, αποκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες τόσο της τωρινής όσο και προηγουμένης διοίκησης στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις προτεραιότητες για τον κορυδαλλιώτικο λαό.

Μερικά από τα κυρίαρχα θέματα:

Το ζήτημα της φύλαξης κοινόχρηστων χώρων από security:

Στις 29/11/2019, στην οικονομική επιτροπή, όλες οι παρατάξεις της πρώην και νυν διοίκησης σύσσωμες, ψήφισαν κονδύλι 80.000 €, για την φύλαξη κοινόχρηστων χώρων. Στο δημοτικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου, αφού αποκαλύφθηκε ότι το κονδύλι αφορά πρόσληψη security, η Λαϊκή Συσπείρωση πίεσε ώστε να αποσυρθεί κάθε σκέψη της διοίκησης για κάτι τέτοιο. Καταγγείλαμε ότι θα πρόκειται για άλλη μια απόφαση με αντιλαϊκό πρόσημο αφού αποτελεί μέτρο ενίσχυσης της καταστολής αλλά και άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας εταιρειών security με τα λεφτά των κορυδαλλιωτών, πρακτική που πρόσφατα εφαρμόστηκε και σε άλλους αντίστοιχα δήμους. Τα 80.000 € μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλη κατεύθυνση για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και όχι για να ανοίγει η αγορά για τις εταιρείες φύλαξης. Τελικά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, και αφού οι παρατάξεις, που είχαν ψηφίσει το κονδύλι στην οικονομική επιτροπή, ανασκεύασαν την θέση τους, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση να μην προσληφθούν security. Αυτό το γεγονός, δεν πρέπει να εφησυχάζει καμιά λαϊκή οικογένεια του Κορυδαλλού που βλέπει, οι υπέρογκοι φόροι και τέλη που πληρώνει να μην πηγαίνουν στις ανάγκες της, με την βούλα όλων των άλλων παρατάξεων.

Για το ζήτημα της κατάστασης των έργων ανάπλασης στην περιοχή των 88 στρεμμάτων:

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να προταχθεί το θέμα και να συζητηθεί πρώτο. Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε αποφασίσει να το καταψηφίσει. Κι αυτό γατί, ξέρουμε καλά, πως η διαδικασία παράδοσης έργων, από τους Δήμους σε ιδιώτες, που αναγκαστικά λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος τους, έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς κακοφτιαγμένων, και με συνεχείς παρατάσεις, έργων. Από το Σεπτέμβριο είχε δεσμευτεί η διοίκηση για την αποπεράτωση των έργων σε 2 μήνες αγνοώντας την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, δηλαδή, «να πάρει όλα μέτρα η διοίκηση να το τελειώσει στον μισό χρόνο». Σήμερα, σχεδόν 5 μήνες μετά, τα έργα όχι μόνο δεν είχαν ολοκληρωθεί, αλλά ετοιμαζόταν και νέα παράταση, όταν η λίστα επιπόλαιων αλλά και σοβαρών ατυχημάτων μεγαλώνει συνεχώς. Η διοίκηση, και κάτω από την πίεση του κινήματος γονιών και εκπαιδευτικών, απέσυρε το θέμα της παράτασης των έργων.

Όταν όμως οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση, ξεκίνησαν και τα έργα έξω από σχολεία των 88στρ. Αυτό δείχνει πως κάθε αγώνας και διεκδίκηση έχουν αποτέλεσμα. Τους καλούμε να μην επαναπαυτούν και γονείς-εκπαιδευτικοί-μαθητές, να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, αυτόν του αγώνα και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους.

Μέτρα για την εποχική γρίπη:

Στο επίκαιρο θέμα της εποχικής γρίπης, η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να μάθει τα μέτρα προστασίας που έχει πρόθεση να πάρει η Δημοτική Αρχή και για τα σχολεία. Η συνεχής υποχρηματοδότηση στα σχολεία έχει οδηγήσει σε βασικές ελλείψεις από σαπούνια, αντισηπτικά κλπ. Οι σχολικές καθαρίστριες εξακολουθούν να είναι με σύμβαση έργου και όχι με μόνιμη σχέση εργασίας, κάτι που τις επιβάλει να είναι μετά τις 1:30μμ στο σχολείο. Γρίπη και συνθήκες υγιεινής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πρόσληψη καθαριστριών. Κι αυτό την ώρα που λείπουν από τα σχολεία, σχολικοί νοσηλευτές, επαρκείς αίθουσες να μοιραστούν τα παιδιά, κλπ.

Η κατάσταση των οικονομικών για την συντήρηση δημόσιων κτηρίων και η έκτακτη χρηματοδότηση για θέρμανση στα σχολεία:

Με αφορμή το πρόβλημα της θέρμανσης στο 1ο Λύκειο Κορυδαλλού, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το θέμα συντήρησης των δημόσιων κτηρίων, με μελέτη και με πρόβλεψη, προκειμένου να αποφεύγονται καταστάσεις που ή τα παιδιά θα κρυώνουν ή το σχολείο δεν θα λειτουργεί. Τονίσαμε πως είναι απαράδεκτο, ακόμη μια φορά, να μπαίνουν στα ελάχιστα λειτουργικά έσοδα του σχολείου, χρεώσεις συντηρήσεων και αποκατάστασης μεγάλων ζημιών. Ακόμη ζητήθηκε να δοθούν άμεσα τα χρήματα της έκτακτης χρηματοδότησης για την θέρμανση των σχολείων. Η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να δεσμεύσει τα ποσά για άλλες ανάγκες με τη δικαιολογία μάλιστα ότι έχουν λεφτά τα σχολεία. Απόλυτη συγκάλυψη μιας πολιτικής, όπως και της προηγούμενης διοίκησης, που έχει αφήσει τα σχολεία χωρίς κάλυψη βασικών αναγκών.

Για το «μνημόνιο συνεργασίας υλοποίησης πιλοτικού προγράμματος με στόχο τη διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας και την ταχύτερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας μεταξύ ΟΑΕΔ και Δήμου Κορυδαλλού»:

Για όποιον θαμπώθηκε από τον βαρύγδουπο τίτλο… να καταλάβουμε τι είναι. Είναι αυτό που νέοι «απασχολούμενοι» θα δουλεύουν με αμοιβή ψίχουλα. Θα μπορούσε να έγραφε: «νέοι, καταρτισμένοι και κυρίως αναλώσιμοι, προσφέρονται-ζητούνται για στύψιμο και πέταγμα στην ανεργία». Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε και καταψήφισε το σχέδιο να μετατραπεί ο Δήμος Κορυδαλλού σε πλυντήριο της χαμηλόμισθης και επισφαλούς εργασίας, καταπατώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα. Πίσω από την πρόταση της διοίκησης Χουρσαλά-Δημόπουλου στριμώχτηκαν οι παρατάξεις που υπερασπίζονται το «δικαίωμα στην απασχόληση», αυτό που λέμε δηλαδή, μισή δουλειά-μισή ζωή (παράταξη Γουρδομιχάλη, ΜΑΖΙ και ανεξάρτητοι κάτω από τη σκέπη της πλειοψηφίας). Την ίδια ώρα, σε ένα σύνολο υπηρεσιών του δήμου, εκατοντάδες εργαζόμενοι, κοινωφελίτες, συμβασιούχοι, ανακυκλώνουν την ανεργία τους αντί να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, μπροστά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού και των εργαζομένων, η μοναδική φωνή αντιπολίτευσης από την μεριά των λαϊκών συμφερόντων αποκαλύπτει με κάθε ευκαιρία την πολιτική που διοίκηση και «αντιπολίτευση» εφαρμόζουν στις πλάτες μας. Μια πολιτική που μετράει τη ζυγαριά κόστος-όφελος, αναδεικνύει τα έργα βιτρίνας αφαιρώντας από τον Κορυδαλλιώτικο λαό τη βελτίωση και την κάλυψη των πραγματικών του αναγκών. Καλούμε το λαό να βάλει τις δικές του ανάγκες στο προσκήνιο και να παλέψει για τις δικές του προτεραιότητες

 

Κορυδαλλός

1 Φλεβάρη 2020