Αποσπάσματα από ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Θανάση Παφίλη σε εκδήλωση αφιερωμένη στον “Αγώνα για να προχωρήσει η Αντισεισμική Θωράκιση”

 

 LSPA

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποσπάσματα από ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Θανάση Παφίλη

σε εκδήλωση αφιερωμένη στον

“Αγώνα για να προχωρήσει η Αντισεισμική Θωράκιση”

 

Τα λαϊκά στρώματα της Αττικής βιώνουν δεκαετίες τώρα μια αφόρητη κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε στη φάση καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Η ανασφάλεια, η μείωση μισθών και συντάξεων, τα βάσανα των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς, βαδίζουν χέρι χέρι με την όξυνση των προβλημάτων διαβίωσης μέσα στην πόλη: την αδυναμία του λαού να εξασφαλίσει φθηνή και ποιοτική στέγη, προστασία από πλημμύρες, σεισμούς ή ατυχήματα μεγάλης έκτασης, την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασών και των παράκτιων περιοχών, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων στη φθηνή, γρήγορη και ασφαλή μεταφορά/επικοινωνία, στην ύδρευση, τη θέρμανση, την ηλεκτροδότηση, την ασφαλή διαχείριση και επεξεργασία των αποβλήτων με ουσιαστική προστασία της υγείας, την προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.

Η όξυνση αυτών των προβλημάτων είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό κέρδους. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι υποψήφιοί τους στην περιφέρεια αποκρύπτουν και συσκοτίζουν την πραγματική αιτία εστιάζοντας την αντιπαράθεσή τους στη διαχείριση και όχι την ανατροπή της για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό στην Αττική, το 1999, που άφησε πίσω του 143 νεκρούς, 400 τραυματίες, 31 κτήρια που κατέρρευσαν και πάνω από 200.000 που υπέστησαν ζημιές. Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η 6η παγκόσμια. Το 80% περίπου των 4 εκατομμυρίων κτιρίων της χώρας έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή χωρίς ή με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό. Καμιά κυβέρνηση δεν εφάρμοσε ποτέ ουσιαστικό πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης. Ακόμα και τα μέτρα που εξηγγειλαν περιορίζονται στην απλή επισκευή των κτηρίων και όχι την ενίσχυσή τους. Δεν έχει προχωρήσει ούτε ο ταχύς πρωτοβάθμιος έλεγχος στα περίπου 90.000 δημόσια κοινωφελούς χρήσης κτίρια. Το 50% των σχολικών κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 και χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις, αντικατάσταση με σύγχρονα σχολεία. Το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων χρειάζονται έλεγχο ή παρέμβαση. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και με τους εργασιακούς χώρους. Είναι πολλά τα παραδείγματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας που ασκείται σε εργαζόμενους, για να συνεχίσουν να εργάζονται σε κτήρια που δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι, πολλές φορές χωρίς άδεια.

Οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν ούτε και να προβλεφθούν πλήρως σήμερα. Όμως οι καταστροφικές επιπτώσεις τους θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής, με μια πολιτική που θα διασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων σε περίπτωση σεισμού.

Στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, έργα αναγκαία για το λαό, δεν επιλέγονται ως προτεραιότητες από τον κρατικό προϋπολογιμό και τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Η γη αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα υπέρ των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών πμίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Την ώρα που η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών χτυπάει κόκκινο και απαιτούνται έργα αναγκαία για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες, όπως η αντισεισμική θωράκιση, οι προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων ήταν και είναι η προώθηση άλλων έργων που εξυπηρετούν την κερδοφοριά του κεφαλαίου στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας (“χώρα-διαμετακομιστικό κέντρο”), όπως οδικοί άξονες, τουριστικά μεγαθήρια κ.α.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλα τα κόμματα που υποκλίνονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ, στη στρατηγική για την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, όπως η κατοικία, η γη κλπ ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, δεν μπορούν να δώσουν φιλολαϊκή λύση, όποιο μίγμα αστικής διαχείρισης κι αν επιλέξουν.

       Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων το πραγματικό δίλημμα είναι “παραγωγή έργων και χωροταξικός σχεδιασμός για τις λαϊκές ανάγκες ή για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων;”

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης πρωτοστατούν μέσα κι έξω από τα άργανων της τοπικής διοίκησης, στην πάλη για συνεχή και ουσιαστικό έλεγχο με ευθύνη του κράτους της στατικής επάρκειας σε περίπτωση σεισμού όλων των κτηρίων:

–        Ουσιαστική κρατική στήριξη και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογιμό για την αντισεισμική προστασία και την ενίσχυση των αρμόδιων φορέων. Συγκρότηση ενός ενιαίου κρατικού φορέα αντισεισμικής θωράκισης στον οποίο θα υπαχθούν όλες οι σχετικές υπηρεσίες και οργανισμοί.

–        Προσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, την πυροπροστασία, τη συντήρηση, τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης, τις εγκαταστάσεις διανομής ενέργειας.

–        Ασφαλή κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, λαϊκής κατοικίας με ευθύνη του κράτους, χωρλις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή συμβάσεις παραχώρησης. Ανασύσταση του οργανισμού εργατικής κατοικίας και ενίσχυση του κατασκευστικού προγράμματός του.

–        Απομάκρυνση επικίνδυνων εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές, σχεδιαμός χρήσεων γης και συμπλήρωση των κενών των υπαρχόντων κανονισμών με κριτήριο την προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων.

–        Εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων άμεσης αντίδρασης, γρήγορης εκκένωσης και διαφυγής σε περίπτωση σεισμού και άλλων καταστάσεων με προτεραιότητα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και ιδρύματα πρόνοιας, νοσοκομεία, και άλλους χώρους συνάθροισης. Ενημέρωση και ασκήσεις ετοιμότητας.

–        Ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών υποστήριξης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Προστασία και αναβάθμιση των ελεύθερων ανοιχτών χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού. Δημιουργία και νέων ελεύθερων χώρων με ευθύνη του κράτους.

–        Συγκοινωνιακός και κυκλοφοριακος σχεδιασμός και ρυθμίσεις για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, προσβάσεις και οδοί διαφυγής του πληθυσμού. Μέτρα ελέγχου και αποφασιστική αντιμετώπιση καυασκευαστικών ή άλλων αυθαιρεσιών.

–        Άμεση και ουσιαστική στήριξη-αποκατάσταση των σερισμοπλήκτων. Άμεση καταβολή ουσιαστικών αποζημιώσεων, πρόγραμμα γρήγορων ελέγχων και αποκατάστασης βλαβών. Ειδικά και επιπλέον μέτρα για τους ανέργους, χαμιλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

–        Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου αναδιάρθρωσης των δημόσιων έργων και μελετών και του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών, του νερού, των φυσικών πόρων. Κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας και διαρκής επικαιροποίηση των αντισεισμικών προδιαγραφών με κριτήριο την ασφάλεια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να παλέψει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα στοχεύει στη συνδυασμένη ικανοποιηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, όπου το τεχνικό έργο θα αντιμετωπίζεται ως σχεδιασμένη δραστηριότητα με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, για πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φθηνά και ποιοτικά έργα.

Ζητάμε την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ώστε να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας πριν να είναι αργά, πριν πληρώσει με τη ζωή του τις συνέπειες ενός σεισμού ο λαός της Αττικής. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας.

ΑΘΗΝΑ, 11/4/2014

800×600

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποσπάσματα από ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Θανάση Παφίλη

 σε εκδήλωση αφιερωμένη στον

“Αγώνα για να προχωρήσει η Αντισεισμική Θωράκιση”

Normal
0

false
false
false

EL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Table Normal»;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:»»;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:»Times New Roman»,»serif»;}

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αποσπάσματα από ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Θανάση Παφίλη
σε εκδήλωση αφιερωμένη στον
“Αγώνα για να προχωρήσει η Αντισεισμική Θωράκιση”

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: